Als je naar je kerstkaarten kijkt, tien tegen een dat er een bij zit met een roodborstje. Het vogeltje hoort heel erg bij ons beeld van het Kerstfeest. Met zijn felle kleur steekt hij af tegen de omgeving. Rood is de kleur van de Kerst. Kerst is vaak onze hoop op betere tijden en van het licht dat straalt in het donker. Voor mij is dit het verhaal van de as-urn met het roodborstje.

Het vogeltje heeft voor mij ook iets vlinderachtigs. Ik denk door de snelle bewegingen waarmee het door de tuin en over de voederplaats hupst. Roodborstjes zijn trouwe partners en verdedigen hun erf. Maar net als de vlinder zijn ze ook vergankelijk. We denken vaak dat we jarenlang hetzelfde vogeltje zien in de winter. Helaas leven ze maar een paar jaar onder ons.

Voor mij is er dus dezelfde symboliek als de vlinder. Daarom staat het vogeltje ook prominent op deze urn; liefelijk, maar ook waakzaam over degene waarmee de urn is verbonden.

Dit brengt me op een verhaal over een urn die ik, net als bijna al mijn werk, in opdracht van iemand heb gemaakt. Bijna altijd ken ik wel het verhaal over de gene wiens as in een urn wordt bewaard. Ik kom altijd in contact met familie of bekenden die mij het verhaal vertellen over het leven van een dierbare en het verhaal van het einde. Daarmee gaat het verhaal rond een kunstwerk voor mij pas echt leven. Ik merk dat ik daardoor nog beter mijn ziel in het werk kan leggen.

Recent heb ik een urn geleverd via een tussenpersoon en weet niet bij welke familie dit werk is terechtgekomen. Regelmatig denk ik daarover na. Wie was je, hoe was je verhaal tot het einde, hoe ging het met je geliefden, hoe gaat het nu met hen?

Ik probeer dat zelf in te vullen. Maar het is eigenlijk hetzelfde als met het roodborstje, ik denk je te kennen maar je bent het niet, het is een ander…