Branden en verwerken van de as
Ik begin met het verhitten van een glasstaaf in een brander. Op een grafietplaatje ligt de as klaar. Ik heb de grove stukjes uit de aangeleverde as gehaald en fijn gemalen. De glasstaaf draai ik rond in het vuur waardoor hij smelt. Op het moment dat het glasstaaf vloeibaar is druk ik deze op de as. De as blijft plakt dan aan het vloeibare glas. Het is belangrijk de glasstaaf met de as zo snel mogelijk weer in de vlam te brengen en weer rond te gaan draaien. Wordt de glasstaaf te koud, dan kan deze barsten.

Het bolletje maken
Doordat ik glas ronddraai vormt er zich een bolletje. De as zit nog aan de buitenkant van het bolletje geplakt. Door het glas weer vloeibaar te maken en door met een RVS pin in het midden te prikken duw ik de as naar het midden van de bol. Nu zit er nog een deuk in het glas maar door het bolletje weer in het vuur te draaien smelt het glasbolletje zich om de as heen.

Verfijnen en bakken
Nu is het nog zaak de kant waar het bolletje aan vast zit ook rond te maken. Hiervoor gebruik ik een nieuwe glasstaaf van dezelfde kleur die ik opwarm, maar niet zo heet maak dat het smelt. Ik plak het bolletje vast aan de nieuwe glasstaaf. De kant waar het bolletje aan vast zat, smelt ik nu los en maak ik rond in het vuur. Als het bolletje de gewenste grootte heeft leg ik het in de oven. Het blijft daar vijf uur in liggen. Door het glasbolletje al die tijd op 520 graden te houden gaan alle moleculen van het glas dezelfde kant op staan. Ik laat het vervolgens heel langzaam afkoelen. Als het bolletje uit de oven komt is het heel erg sterk en kan ik het in het sieraad gaan verwerken.